Vano: Nemůžu vystavit všechno najednou, aby se lidi nepoblili!

Vano v barvě! I tak by se dala shrnout nová výstava MEMORIES ROBERTA VANA (68) v Kotvě, kterou s ním zahájila Iva Janžurová a další přátelé. Fotograf známý zejména pro své černobílé fotografie mladých mužů neboli kluků, jak sám říká, tentokrát vybral čtyřiasedmdesát unikátních barevných snímků z různých období své kariéry.

Dobrá atmosféra a společnost provázela vernisáž MEMORIES i křest stejnojmenné knihy. Kmotry knižní novinky se stali Iva Janžurová, Michal Gajdošech a teoretička fotografie Dana Mrázková. „Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že i já budu někdy vzpomínat a teď je to tady,“ začal svůj proslov Robert Vano. Na otázku proč tentokrát vystavuje právě barevné fotografie odpověděl. „Všechno se během mého života dělo zároveň. Fotil jsem kluky, holky, barevně, černobíle, polaroidem, cross procesem, ale nemůžu vystavit všechno najednou, aby se lidi nepoblili,“ vtipkoval Vano a prozradil, že často také slýchá, proč neudělá knihu s celebritami? „Já jsem taky celebrita a navíc, protože, kdybych do knihy dal třeba všechny fotky mojí milované Ivušky Janžurové, tak bych pak nevěděl, jestli to lidé kupují kvůli ní nebo kvůli mně,“ řekl na účet své blízké přítelkyně.

Iva Janžurová Vanovi nezůstala nic dlužná a zavzpomínala, na jejich první focení pro časopis Elle „Chemie je důležitý moment zamilování. Když mě Robert fotil kdysi dávno pro Elle, tak já jsem se dvě hodiny líčila a on pak pětkrát zmáčknul spoušť a bylo hotovo. Ale z toho pětkrát zmáčknutí fotoaparátu na mě hledělo jeho oko, a to oko mě nějak chemicky uhranulo – já ho od té doby miluju,“ netajila se svými sympatiemi k Vanovi Janžurová.

Vano také upozornil na malou chybu v knize, totiž na zkomolení jména Michala Gajdošecha. Situaci zlehčil s tím, že kdyby někdo napsal knihu bez chyby, tak by mohl rovnou dostat Nobelovu cenu. „Nesmíte věřit všemu, co čtete, protože můžete umřít na tiskovou chybu,“ dodal světoznámý fotograf a bavil tak tři stovky zúčastněných hostů. A právě sympatický Michal Gajdošech, novopečený inženýr a nositel titulu Muž roku 2011 se stal dalším kmotrem nové knihy. Elegantní Slovák s Vanem spolupracoval na řadě projektů a na pódiu se přiznal, že bez Vana by možná vůbec nebyl tam, kde je nyní.

Nesnází s knihou však bylo ještě více. „Co byl průser, byla ta knížka. Vždy byla u nějakého nakladatelství asi rok a pak ji nevydali. Říkali pane Vano, my se omlouváme, ale my vydáváme olympiádu. Proč olympiádu, když vyhrávají jenom Číňáni?! Tak jsem šel do dalšího nakladatelství, po roce mi volali – pane Vano, my vydáváme Tatry. Proč Tatry, kdo kupuje Tatry?! Já kdybych měl tisíc korun, tak jedu stopem do Tater a nebudu si o nich kupovat knihu. Ale pak se to konečně povedlo,“ vzpomíná na útrapy s knihou MEMORIES vitální osmašedesátiletý umělec a pyšně svírá přes všechny překážky velmi povedenou publikaci, která obsahuje mnohem více fotografií než samotná výstava.

Na slavnostní vernisáž a křest do třetího patra Kotvy zavítala také stále dobře vypadající bývalá královna modelek Milada Karasová a zpěvák Pavel Vítek, který před pár dny oslavil 54. narozeniny.

Foto: Herminapress

 

 

reklama

reklama