Svérázný šéfkuchař ZDENĚK POHLREICH (59) v poslední době výrazně zhubl a vypadá velmi dobře. Potkali jsme ho v kuchyňském showroomu jedné značkyle, kde předvedl své skvělé kuchařské umění.
Šéfkuchař prozradil, co nesmí u Pohlreichů chybět na štědrovečerním stole. „I když jsem býval v minulosti na pochybách, míváme na Vánoce k večeři kapra s bramborovým salátem a vařím rybí polévku. Pro prodavače vánočních kaprů jsem vždy ideálním zákazníkem. Čtyři zimy jsem zamlada také kapry prodával a vím, co je to za fušku. Mám pro ně pochopení, takže jim každým rokem nechávám hodně velké dýško,“ usmíval se Zdeněk Pohlreich s tím, že vánoční cukroví doma nepečou, ale na stole nesmí chybět pravá drážďanská štola.
Kuchařská celebrita vyznává v kuchyni především komfort a funkčnost. Když něco v kuchyni nefunguje, ztrácí prý nervy. Klidně si tak za spotřebiče připlatí. „Jak se říká, nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. Tímto heslem se řídím i v kuchyni. Mám rád, když je na spotřebiče spolehnutí. Třeba u značky Miele je navíc funkčnost v dokonalém souladu s designem. Volím osvědčené značky, ale mám rád i nové technologie. Svůj život si už například nedovedu představit bez indukční varné desky nebo multifunkční trouby,“ uvedl šéfkuchař, který nejraději vaří ryby, mořské plody a těstoviny.
Na večírku tentokrát pro hosty připravil mimo jiné pošírovaný filet ze sivena s celerovým pyré nebo hřbet z daňka s brusinkovou omáčkou. Na sladké moc není a sám se považuje za mizerného cukráře. Takhle mizerní cukráři bychom asi chtěli být všichni.
Foto: Miele